Hållbar utveckling! Något för alla!

Vad är hållbar utveckling?

Hållbar utveckling är ett ord som ofta förknippas med miljön och klimatet. Men hållbar utveckling är mer än så. Både ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbar utveckling hör hit.

Det handlar om att både dagens och morgondagens människor ska känna trygghet och tillit inför framtiden – att skördarna ska räcka, att kommande generationer kan försörja sig och att människor själva har makten över sina liv och sin utveckling.

En orättvis värld

Det finns ett antal grundläggande rättigheter som gäller för alla människor, som mat och rent vatten, utbildning och hälsovård.

I många av de länder där Hela världen, Svenska kyrkans internationella arbetes partner arbetar är det inte så verkligheten ser ut.

Alla flickor och pojkar går inte i skolan. Ofta får flickorna sluta skolan tidigare än sina bröder. Sjukdomar som malaria och tuberkulos skördar oräkneliga dödsoffer. Många barn får inte leva länge nog att uppleva sin femårsdag.

För de allra flesta som bor på landsbygden är jordbruket den största inkomstkällan, men för många är det svårt att försörja sig. Därför behövs förbättrade grödor, ny teknik, utbildning och mikrolån.

På platser där klimatförändringarna märks allt mer behövs förebyggande katastrofarbete för att samhällena ska bli hållbara och klara av att hantera ett förändrat klimat.

Makt över sitt eget liv

Målet i projekten är alltid att ge människor möjlighet att själva kräva sina rättigheter.

Människor kan och vill själva förändra sina liv, men det är inte så enkelt när man är fast i djup fattigdom. Då vill ingen bank ge dig ett lån så att du kan börja bygga upp ditt liv. Tillhör du dessutom en marginaliserad grupp i samhället är det i princip omöjligt.

Därför behöver vi stödja människors kamp och göra det möjligt för dem att själva ta makten över sina liv. I vissa fall behöver vi också höja rösten för att fattiga människors perspektiv ska bli synliga. Vi behöver arbeta på många olika fronter samtidigt för att bidra till en hållbar utveckling i världen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: